30 Ağustos 2016 Salı

Bir Biyoinformatikçinin Arduino Eğitiminde Ne İşi Var?

Öncelikle Arduino nedir diye soracak olursanız sizleri böyle alalım? Aslında katıldığımız etkinlik üzerinden bir hayli zaman geçti ama yine de böyle bir etkinliği anlatmadan olmaz. 

Eğer katıldığımız eğitimden başlayacak olursam, aslında benim için oldukça ilginç bir deneyimdi. Çünkü bugüne kadar katıldığım bütün etkinliklerde kendi alanımdan insanlar olurdu fakat bu etkinlik hiç de öyle değildi. Hemen hemen hepsi mühendis olan bir topluluk içerisinde mühendis olmayan sadece iki kişiydik. Her ne kadar yabancı gelse de alışmak uzun sürmedi ve hoşuma gitmeye başladı diyebilirim. Özellikle Arduino'nun kullanılabileceği alanları düşündükçe daha çok sevmeye başladım.

Biyoloji biliminde teknolojinin önemi her geçen gün artmaktadır. Sensör ağlarından uydu görüntülerine bir çok teknoloji alanı buna dahil. Fakat bu teknolojiler özel ihtiyaçları karşılamak için oldukça pahalı teknolojiler. Buna karşılık insanların kendi geliştirdiği sistemler, bu sistemlerin açık kaynak kodlu yazılımları hızlı bir şekilde artmaya başladı. Arduino'nun maliyetinin düşük olması ve kolay bir şekilde teknolojik sorunlara çözüm oluşturması popülerliğinin artmasına neden oldu. Ardunio ve bir kaç parça ile istenilen teknolojiyi ucuz bir yolla geliştirmek mümkün. Geliştirilen ürünler üzerine yeni özellikler kolayca eklenebilir. Hatta geliştirdiğiniz ürünler ile ticaret yapabilir ve para kazanabilirsiniz.

Duyduğum örneklerden birisi, bir adam bitkisinin toprağındaki su miktarını kontrol etmekten sıkıldığı için bir sistem geliştirmiş ve nem ölçen bir sensör ile topraktaki nem miktarı azalınca "su azaldı" diye tweet atan bir sistem geliştirmiş.

Sizin yerine ekim yapan yada PCR kuran robotlar çok uzak olmasa gerek. Yurt dışında biyoloji alanında kullanımı oldukça arttı umarım yakında ülkemizde de görebiliriz. Eğer kullanmak yada öğrenmek istiyorsanız önümüzdeki sene içerisinde "Arduino for Biologist " adında bir kitap çıkacak. Takipte kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder