1 Ağustos 2015 Cumartesi

Biyo Hackathon Değerlendirmesi

Bir önceki yazımda  sizlere Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek olan bir kodlama maratonundan bahsetmiştim. Erciyes Üniversitesi'nde gerçekleştirdiğimiz Biyoinformatik Yaz Kampı'nın en sevdiğim özelliği aklımıza bir şeyler gelince onu kısa sürede yapıyor olmamız. Genellikle böyle fikirler konuşulur fakat uygulamaya bir türlü geçirilemez. Biyo Hackathon'da aslında tam olarak böyle bir konuşma sırasında çıktı ve kısa bir süre içerisinde bu çalışmayı yapmak için hazır duruma geldik. 27 Temmuz saat 11.00'da başladığımız program 29 Temmuz  saat 11:00'da sona erdi.

İnsanlara 48 saat boyunca hiç durmadan çalışacağımızı ve kod yazmak için yarışacağımızı söylediğimiz zaman bizim deli olduğumuzu düşünmeye başladılar. Aslında haklılar mesai saatleri dışında çalışıyor olmak bir delilik olmalı (!). Sanırım mesleğinizi severek yaptığınız ve mesai saatlerinin dışına çıktığınız sürece deli olarak adlandırılmaya da devam edeceksiniz. Tabi ki bulunduğunuz ortama bağlı olarak bu durum değişecektir.

Etkinliğe gelecek olursak Türkiye'de biyoinformatik adına böyle bir etkinliğin yapılması gerçekten oldukça önemli bir gelişme oldu diyebilirim. Etkinlikte iki grup oluşturuldu ve etkinlik boyunca belirlenen görevler için iki grup yarıştı.  Görevler kolaydan zora doğru sıralanan kod yazma görevleriydi ve toplamda 7 ana görev belirlenmişti. 48 saat içerisinde 7 görevden 5 tanesi tamamlandı ve son olarak ortalama 150 bazdan oluşan sekans dizileri'ni birleştiren bir kod yazıldı. De novo assembly olarak adlandırılan bu işlemin yapılabilmesi aslında bizlere bu tarz etkinliklerde gerçekten de ortaya ciddi ürünlerin çıkabileceğini gösterdi. Normal süreç içerisinde yaklaşık 3 hafta sürebilecek olan program 48 saat içerisine sığdırıldı diyebiliriz.

Böyle bir kamp programı içerisinde böyle bir etkinlik yapmak aslında iki gruba kişisel olarak da bir çok konuda faydalı oldu. İnsanlar tek başlarına çalışmaya alışkınlardır fakat bir grup ile bilikte çalışmak oldukça zor bir işlemdir. Fakat böyle bir etkinlikte hemde bir yarışma içerisinde iseniz kazanabilmek için iyi bir gurup olmalısınız. Bu etkinlik iyi bir grup elemanı nasıl olunur bunu bence en iyi şekilde öğretti diyebilirim. Bunun dışında karmaşık problemler karşısında ne yapılmalı ve nasıl davranmak gerekli sorusunun yanıtını da bu süreç içerisinde bu iki grup çok iyi bir şekilde öğrenildi.

Buradaki çalışma bir sponsor desteği olmadan düzenlendi. Bu bilimin gelişmesi için bu tarz çalışmların sayısı arttırılmalı ve tabi ki bu çalışmalar tamamen sponsor sayısı ile doğru orantılı olarak artıyor. Hem sponsorluk için hem de etkinlik organizasyonları için doğrudan bizimle iletişime geçebilirsiniz. İleride daha büyük organizasyonlar yapabiliriz.

48 saat süren organizasyonumuz anlık olarak twitter adresimizden anlatıldı. Yaklaşık olarak 30000 kişi tarafından takip edilen organizasyon bu tarz organizasyonların ne kadar da gerekli olduğunun göstergesi aslında. Eğer siz de neler yapıldığını görmek isterseniz twitter adresine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu tarz etkinliklerin artması ve o etkinliklerde görüşmek dileğiyle.

1 yorum:

  1. Merhaba Osman Bey,
    Yaz kampına bende gelmiştim. Zaman zaman blogunuzu takip ediyorum. Çalışmanız için sizi tebrik ederim. Bende programları öğrenmeye başladım. Daha çok başındayım. Umarım birgün çalışmalarınıza dahil olabilecek kadar başarılı olurum.
    Tekrar tebrikler
    Özlem Ünaldı

    YanıtlaSil