8 Temmuz 2015 Çarşamba

Biyoinformatik Kursu 2015 Değerlendirmesi

Geçtiğimiz günlerde Ahmet Raşit Öztürk önderliğinde Yoğunlaştırılmış Biyoinformatik Kursu 2015'i düzenledik. Oldukça uzun bir hazırlık döneminin ardından yoğun geçen 4 gün ile kursu başarılı bir şekilde sonlandırdığımıza inanıyorum.

Kısa bir şekilde hazırlık döneminden bahsetme gerekirse arka planda bu işin tahmin edilenden çok daha zor bir iş olduğunu görmüş oldum. Bu tarz bir çok programa katılmıştım fakat daha önce hiç bir programın düzenlenmesinde aktif olarak rol almamıştım. Bu süreç içerisinde insanların konaklamasını, ulaşımını, yapacağınız etkinlikleri, kurs programının genel bir kitleye hitap etmesini, program içerisinde vereceğiniz araların uzunluğunu ve bunlar dışında yüzlerce şeyi çok iyi bir şekilde planlamak gerekiyor. Bu süreç içerisinde her şeyin planladığınız gibi gitmesi neredeyse imkansız. Siz her ne kadar iyi bir şekilde planlama yapsanız da buna birileri engel oluyor. Bende bu yazımda planladığımız şekilde olmayan ve kurs sonunda en çok eleştirilen iki noktadan bahsetmek istiyorum.

Devlet Kurumlarında çalışan insanların çoğunun hak ettiğinden çok daha fazla maaşlar aldığını zaten biliyoruz. Ama bu süreç içerisinde hiç maaş hak etmeyen insanların da o koltuklarda oturduğunu görmüş oldum. Kurs boyunca oluşan en büyük problemlerden birisi Devlet Yurdu'nun kurs katılımcılarını yurtlara bir gün önceden kabul etmemesi ile başladı. Kurs sabahı yurda giden katılımcılar ise konaklama için anlaşılmış olan yurdun değiştiği haberi ile kapıdan çevrildiler. Devlet yurdu ile yaklaşık 1 ay önce bütün yazışmalar yapılarak kurs için gelen misafirlerin konaklaması için anlaşma sağlandı. Bunun üzerine her hafta aranarak kontrol edildi ama sonrasında bir haber bile verilmeden yurdun değiştirilmesi kurs başında uğraşıp ayarladığınız bir çok şeyin kötü görünmesine neden oldu. Konaklama için gelen misafirlerden 25 kişinin kaydının yaklaşık 4 saat sürmesi de tahminimce bu çağda bir rekor olmalı. 


Bunun yanı sıra eleştirilen diğer bir nokta ise kurs salonunda yaşanan internet problemi oldu. İnternet konusunda daha önce kontrollerimizi yapmıştık fakat 150 kişiyi bir araya toplayıp deneme imkanımız olmadı. Daha önce de bu katar büyük bir organizasyona ev sahipliği yapılmadığı için kurs başladıktan sonra hiç hesapta olmayan bir sorun olarak ortaya çıktı. Yaklaşık olarak 150 bilgisayar ve 100 telefonun bağlanması ile birlikte tüm internet sistemi çöktü. Yine yukarıdakine benzer bir durumla da burada karşılaştık. Burada sadece bu işlere bakmakla sorunlu olan insanlar var fakat bu insanlar da sorunu çözmemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Önce 4 günde bitmez dedikleri işi istediklerinde 2 saat içerisinde çözebildiklerini de görmüş olduk. Her ne kadar siz işinizi mükemmel bir şekilde yapmaya çalışıyor olsanız da  etrafınızda böyle insanların olması sizi oldukça etkiliyor. Bunlar her ne kadar Türkiye genelinde olan problemler olsa da Kayseri için ayrı bir pencere açmak gerekiyor. Burada işini bilen bir insanla karşılaşmak oldukça zor bu yüzden de Türkiye içerisinde 2. sınıf bir şehir olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

İşin arka planında düşünülmüş yüzlerce şeyden sadece bu iki konunun sorun çıkarmış olması bu kursun sonuç olarak başarılı bir şekilde tamamlandığını gösteriyor. Aslında başarılı olmak ile anlatmak istediğim 2.sınıf bir ortamda 1.sınıf bir işin en fazla bu şekilde yapılabilecek olmasıdır.

Türkiye'nin her yerinden bu alana meraklı olan ve bir şeyler öğrenmek isteyen bir çok insanın Kayseri'ye geldiğini görmek oldukça güzeldi. Her ne kadar uğraşsanız da herkesi mutlu etmeniz imkansız fakat çoğu misafirimizin bu organizasyon arkasındaki emeği görmesi ve buradan bize teşekkür ederek buradan ayrılması bizler için mutluluk vericiydi. Katılımcıların kurs sonunda düzenlenen anketler doğrultusunda %90 oranında "Yeniden düzenlenirse tekrar katılır mısınız?" sorusuna "evet" demesi biyoinformatik alanında daha çok eğitim yapılması gerektiğini de gözler önüne sermiştir.

Kursumuza katılmak için çok uzun yollardan Kayseri'ye gelerek bizimle olan biyoinformatik meraklılarına çok teşekkür ediyorum. Bilgiyi paylaşmak için çıktığımız bu yolda, yapacağımız diğer etkinliklerde görüşmek dileğiyle.

Osman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder