20 Temmuz 2014 Pazar

Python'da string, integer, boolen, float, liste ve sözlük kavramları

Herkese Merhaba

Bir önceki yazımı tam olarak bir hafta önce yazmıştım. Gerçekten bizimle beraber öğrenmek isteyen herkes umarım bir önceki yazımda anlattıklarımı uygulamıştır. Çünkü orada anlattıklarım daha sonra yapılacak her şey için bir temel oluşturuyor. Özellikle Scratch bazı ülkelerde insanlara ders olarak veriliyor. Programlamanın mantığını kapmak bir çok programlama dilini çok kısa bir sürede öğrenmek demektir. Çünkü bütün programlama dillerinde aynı mantık vardır. Bu yüzden mantığı kapmak adına Scratch' de bahsettiğim oyunları mutlaka yapın eğer yapamıyorsanız daha çok karıştırmanız gerekiyor demektir. Eminim yapamadığınızda bırakma isteği gelecektir bir sure dinlendikten sonra devam etmek oldukça yararlı oluyor. 

İlk olarak bu hafta stajdan kısa bir şekilde bahsedeyim. Staj hakkında şunu söylemeliyim özellikle zaman çok hızlı geçiyor ve yetmiyor. Öğrenmek o kadar zevkli ki bir şeyler öğrenirken zaman çok hızlı geçiyor.Yine her hafta olduğu gibi haftalık sunumlarımızı yaptık. Bu hafta oldukça zevkli iki skype görüşmesi yaptık. Ahmet Raşit Hoca bilgisayarın nasıl çalıştığını anlattı. Bir çok yeni kod yazdık. Stajda günlük olarak ne yaptığımızı detaylı olarak okumak isterseniz günlük olarak güncellenen bu blog sayfasından takip edebilirsiniz. Bu hafta tüm staj arkadaşlarım ve Ahmet Raşit Hoca güzel bir sürpriz yaparak doğum günümü kutladılar. Hepsine buradan teşekkür ediyorum tekrardan.

Bu hafta Phyton' a giriş yapacağız. Eğer mantığı kaparsanız sadece bir bulmacadan ibaret olduğunu söyletebilirim. Öncelikle önemli olduğunu düşündüğüm şeylerden bahsedeceğim. Dediğim gibi önemli olan mantığı kavramak zaten kodlar fonksiyonlar bir çok yerde var. İlk olarak string, integer, boolen ve float kavramlarını iyice anlamamız gerekiyor. Peki nedir bunlar?

string => "yazı(biyoinformatik)" şeklinde olan kavramlardır.
integer => sayı(23) şeklindedir.
boolen => "True, False"
float ise ondalık olarak bahsettiğimiz sayılar.

String ve integer kavramları oldukça önemli. Önemli farkı bir sayıyı string olarak yazarsanız bilgisayar onu normal bir yazı gibi algılar eğer onla toplama hariç bir işlem yapmak isterseniz hata alırsınız toplamada da iki veriyi yan yana koyarak size sonuç verir. Bu sayı ile işlem yapmak isterseniz bunu integer' e çevirmeniz gerekir. Bu tür dönüşümler kod yazarken oldukça lazım oluyor. Peki nasıl dönüşüm yapılır? Aslında bu oldukça basit. Bir örnekle anlatacak olursak.

yil = "1453" (Bu bir string)
sayi = 25 (Bu bir integer)

Eğer bunu integer' e çevirmek isterseniz  tek yapmanız gereken : int(yil)
Eğer float' a çevirmek isterseniz : float (yil)
Eğer integer olan bir şeyi string' e çevirmek isterseniz : str(sayi)

Bunlar oldukça önemli ve ileride de karşımıza çok fazla çıkacak konular.

Bir diğer bilmemiz gereken ve oldukça önemli olan konu ise if, elif ve else. Bunlar bazı koşullarda programa ne yapacağını anlatırken kullandığımız komutlardır. Peki nedir bunlar ?

if adından da anlaşıldığı gibi eğer anlamına geliyor. Burada koşula bağlı bir durumdan bahsediyoruz.

Örnek verecek olursak:
if str(yil) != sayi:
    print "yil esit degildir sayi"
Eğer yil sayıya eşit değilse "yil esit degildir sayı" yazdıracaktır fakat yıl sayıya eşitse hiç bir şey yapmadan geçecektir.

elif ise bir durumun gerçekleşmesinin birden fazla koşula bağlı olduğunda ikinci bir if kullanmak yerine kullanılır.

Örnek:
yil = 1300
if yil == 1453:
   print "yil 1453'tür"
elif yil <= 1453:
   print "yil 1453' den öncedir"
elif yil >= 1453:
   print "yil 1453' den sonradir"
else ise yazılan durumların dışında kalan tüm durumlar için kullanılır.

Örnek:
yil = 1600
if yil == 1453:
   print "yil 1453'tür"
elif yil <= 1453:
   print "yil 1453' den öncedir"
else :
   print "yil 1453' den sonradir"
Şimdiye kadar öğrendiğimiz konular oldukça önemli konular ve bunları kod yazarken sıkça kullanacağız.

Bu haftalık son olarak öğreneceğimiz konu ise listeler ve sözlükler. Bunlar da programlamada oldukça fazla kullanacağımız şeyler. Liste, string ve sözlük farkını iyi bilmemiz gerekir.

  • String' den daha önce bahsetmiştik
  • Liste köşeli parantez içindedir ve bütün elemanları birbirinden virgül ile ayrılmıştır. Bir örnek ile gösterecek olursak;
gen_adi = ["P53", "envZ","ompR"]
            [0]     [1]    [2]
gen_adı bir listedir. Listelerin elemanları birer birer çağırılabilir. Bilinmesi gereken önemli şey ilk eleman 1. eleman değildir aslında 0. elemandır. Bu yüzden P53' ü kullanmak için gen_adi [0] yazmamız gerekmektedir, envZ için ise gen_adi [1] yazılmalıdır. Bu özelliği aynı şekilde string içinde kullanabiliriz. String içindeki her karakter bir elemandır.

liste_adı [başlangıç: bitiş: artış] => burada başlangıç elemanının sayısını, bitiş elemanının sayısını ve artış miktarını yazarak birden fazla elemanı birlikte çağırabilirsiniz. Eğer liste_adı [başlangıç: bitiş] şeklinde yazarsanız o aralıkta bulunan bütün elemanları çağırabilirsiniz. liste_adı[::-1] şeklinde yazıldığında ise tüm listenin elemanlarının sıralamasını sondan başa doğru sıralayabilirsiniz. Burada liste_adı olarak anlattıklarımı bir string içinde kullanabilirsiniz.
  • Dictionary (sözlük) küme parantezi içerisindedir. Sözlüğün bir elemanı bir key(anahtar) ve bir value(değer)' den oluşur. Sözlükleri gerçek anlamda kelimelerin anlamına baktığımız sözlüklere bakabiliriz. Örnek verecek olursak.
sozluk = {"toyota": "araba", "dell": "bilgisayar", "iphone": "telefon"}           
sozluk = {"key0": "value0", "key1": "value1", "key2": "value2" }
print sozluk ["dell"] 
komutu dell karşısında bulunan value' yi verecektir.

Bu haftalık öğretmek istediğim önemli olduğunu düşündüğüm konular bu kadar. Bu konuları iyice anlamak için burada bulunan "temel bilgiler", "Python' da koşula bağlı durumlar" ve "Python' da listeler, demetler ve sözlükler" adlı konuları iyice okumanızı tavsiye ederim. Çok güzel ve anlaşılır şekilde hazırlanmış olan kaynak eminim size çok yardımcı olacaktır. Bu konuları burada iyice pekiştirdikten sonra buradaki derslerde ilerleyebildiğiniz kadar ilerleyin. Programlama yapmanın en güzel yolu bol bol pratik yapmaktır. Herhangi bir sorunda iletişime geçmekten çekinmeyin.

Bilgi paylaştıkça güzelleşir. Paylaşarak öğrenmek dileğiyle,

Osman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder